Izdelava mobilnih strani

Dandanes obiskovalci za dostop do spletnih strani uporabljajo zelo različne naprave. Verjetno ste tudi vi že kdaj pogledali kakšno spletno stran preko svojega mobilnega telefona ali tablice?

Medtem, ko je bil leta 2008 delež obiskovalcev iz mobilnih naprav še zanemarljiv (pod 1%), pa se vse od takrat delež vztrajno povečuje in je glede na statistične podatke in ocene že čez 50% (podatki iz oktobra 2019, vir: Wikipedia). To pa pomeni, da si bo vsak drugi obiskovalec vaše spletne strani strani ogledoval na mobilni napravi, ki:

  • ima verjetno manjšo ločljivost kot osebni računalniki, zagotovo pa ima manjšo velikost zaslona;
  • za navigacijo verjetno ne uporablja miške (ampak prste), kar lahko povzroča precej nevšečnosti pri navigaciji po strani oblikovani za namizje.

V osnovi poznamo dva pristopa k pripravi mobilnih strani:

  1. za obiskovalce se pripravi samostojna stran, ki je namenjena le obiskovalcem z mobilnimi napravami;
  2. pripravi se enotna spletna stran, ki se oblikovno in funkcionalno prilagodi vsem napravam, ki jih uporabljajo obiskovalci.

Oba pristopa imata svoje prednosti in slabosti. Z našimi dolgoletnimi izkušnjami vam bomo z veseljem svetovali pri izbiri najboljše možnosti za vašo mobilno spletno stran.

Mobilne strani so strani, ki so prilagojene vsem napravam. Čeprav se za izdelavo mobilnih strani stranke ponavadi odločajo ob izdelavi ali prenovi obstoječih internetnih strani, pa velja razmisliti tudi o prilagoditev obstoječih strani samo zaradi obiskovalcev z mobilnimi napravami, ker število obiskovalcev z mobilnimi napravami že preseglo število obiskovalcev z namiznimi računalniki.